Free Republic
Browse · Search
News/Activism
Topics · Post Article

Skip to comments.

ZOT!!
Alan Bisbort

Posted on 12/31/2002 6:13:15 AM PST by bigbigbigpile

Edited on 12/31/2002 6:49:32 AM PST by Admin Moderator. [history]



TOPICS: Crime/Corruption; Government; Politics/Elections
KEYWORDS: crybabycry; emulatesmonica; gorelost; liberalwhine; lovesbillyjeff; loveshillyrod; megazottage; needsacigar; needscheese; ratfarts; soreloserman; spamspameggsspam; wahwahwah; zot; zotted
Navigation: use the links below to view more comments.
first 1-2021-30 next last

1 posted on 12/31/2002 6:13:15 AM PST by bigbigbigpile
[ Post Reply | Private Reply | View Replies]

To: BlueLancer; Constitution Day; hellinahandcart

                      Na prvni pohled by se zdalo, ze problem "krysy versus potkana" je v teraristice spise okrajovy. Ovsem jako chovatel  hadu (pro ktere jsou prave laboratorni hlodavci vetsinou hlavnim zdrojem potravy), mam na vec trochu jiny nazor. Dokonce si myslim, ze se jedna o problem dost podstatny.

                       Rekne li se laboratorni krysa, vetsinou se nejedna o skutecnou krysu, ale o domestikovaneho potkana     (Rattus norvegicus). Nejenom u nas, ale i jinde ve svete, muze mit nespravne pojmenovani velke prakticke dusledky. V anglicky psane literature byvaji totiz slovem krysa (rat) oznacovani i jini laboratorni hlodavci, kteri nemaji s krysou, ani potkanem vubec nic spolecneho. Prave nepresne pojmenovani druhu vede nasledne k politovanihodnym nedorozumenim a plytvani energii a financnimi prostredky, napr. pri pokusech na "krysach", ktere vlastne ani nejsou krysami. Ze takovyto omyl, zvlaste ve vedeckych kruzich muze mit nedozirne nasledky, je vcelku logicke.

                       Velky rozvoj chovu laboratornich hlodavcu nastal hned po druhe svetove valce. Toto obdobi je charakteristicke mimo jine take snahou o zlepseni vedecke experimentalni prace a zavadenim novych druhu zvirat do laboratori. Mezi takovato nova zvirata patri i zminene "krysy", o nichz tento clanek pojednava. Jedna se o skupinu hlodavcu, vetsinou taxonomicky nepribuznych, jejichz jedinym spolecnym znakem je obvykle vyssi hmotnost ( kolem100 g.). Vzhledem k tomu, ze se s temito zviraty setkavame stale casteji, chtel bych ctenare alespon v kostce seznamit s nekterymi z nich.

                       Z celedi mysovitych  (Muridae), se v laboratorich nejvice uplatnily tyto druhy krys: V prvni rade je to potkan, krysa, krysa mnohobradavkova, krysa mala, krysa ostrovni, krysa stromova a krysa spanila.

Potkan (Rattus norvegicus), anglicky Norway rat, nebo brown rat, je (krome mysi) z laboratornich hlodavcu snad nejznamejsi a v laboratorich daleko nejcastejsi. Z deseti tzv. laboratornich "krys" bude zarucene devet jedincu prave potkanu.  Za dlouha leta chovu v zajeti byla vyslechtena rada vice, ci mene geneticky definovanych kmenu. Verejnosti je krome teto domestikovane formy dobre znam jeho divoky predek, ktery se z Asie rozsiril takrka po celem svete a temer vytlacil puvodni a mene prubojnou krysu   (Rattus rattus). Zatimco potkan je na vetsine naseho uzemi velice hojny - (misty az premnozen), lokality na kterych se dnes vyskytuje krysa, by se asi daly spocitat na prstech jedne ruky. Cas od casu se divoci potkani chovaji v zajeti. Duvodem je vetsinou ziskani noveho genetickeho materialu do chovu albinotickeho laboratorniho potkana, u ktereho se jiz zacinaji objevovat urcite charakteristicke symptomy domestikace.

Krysa (Rattus rattus), anglicky  Black rat  je zemepisne velice rozsirenym druhem, ovsem ve skutecnosti je na vetsine svetovych lokalit pomerne vzacna. Jelikoz byla vyhradnim hostitelem blechy morove, sehrala obrovskou roli a vyznamne tak zasahla do lidske historie. Ackoliv je krysa celkove zivejsi nez potkan, neni tak agresivni jako on. To spolu s mensi plodnosti a horsi prizpusobivosti vedlo k jejimu ustupu.

Krysa ostrovni, nekdy Potkan maorsky (Rattus exulans), anglicky Polynesian rat, je ponekud mensi pribuzna krysy, jiz je velice podobna. Divoce zije na vetsine tichomorskych ostrovech a na Novem Zelande. V laboratorich je tento druh chovan a zkouman jako dulezity hostitel morovych blech a infikovanych klistat.

Krysa mnohobradavkova (Mastomys natalensis), anglicky Multimammate rat a jeji blizka pribuzna Krysa mala (Mastomys coucha), jsou nejcasteji v laboratorich chovane druhy, pochazejici z Afriky, kde jsou povazovany za vyznamne zemedelske skudce. Do laboratori je zavedli Jihoafricane, kteri na nich testovali nakazu moru. Na zapade Afriky je rod Mastomys jediny znamy prirozeny hostitel tzv. horecky Lassa.

Krysa stromova a Krysa spanila  (Thamnomys surdaster a Thamnomys venustus) jsou u nas mene zname druhy mensich krys, pochazejicich ze stredni Afriky. Tam se vyskytuji na velkem uzemi, mezi Ghanou a Ugandou. Rod Thamnomys je v laboratorich testovan (jakozto prirozeny hostitel puvodce malarie), prave na toto onemocneni.

Mys bodlinata (Acomys cahirinus) se vyskytuje v Africe a Asii, obyva skalnate polopouste. Je vetsi nez mys domaci a temer nezapacha, proto je stale vice videnym chovancem ve skolnich, i domacich terariich. V zajeti se snadno rozmnozuje.

                       Dalsimi hlodavci chovanymi v zajeti (hlavne v zahranici) jako laboratorni "krysy" jsou prislusnici celedi kreckovitych (Cricetidae). Vetsinou se jedna o rody Oryzomys, Zygodontomys, Neotoma, Cricetulus, Mesocricetus, Sigmodon, Phodopus, Tylomys a Mystromys. Casto se chovaji i prislusnici rodu Psammomys, nalezejici do podceledi piskomilu (Gerbillinae).

Krecek ryzovy, neboli  krysa ryzova (Oryzomys palustris), anglicky Rice rat, je nejznamejsim zastupcem rodu Oryzomys, chovanym v laboratorich. Obyvaji prevazne neotropickou oblast. Zvirata byvaji vyuzivana hlavne pro studium  mysiho tyfu.

Trtinovi krecci  - rod (Zygodontomys), anglicky Cane rat, jedna se o skupinu velice pribuznych druhu, zijicich hlavne ve Stredni Americe a Brazilii. Uplatnuji se predevsim pri vyzkumu zlute zimnice a nekterych virovych onemocneni.

Krecek floridsky, nekdy lesomys floridska (Neotoma floridana), anglicky Wood rat, je nejvyznamnejsim zastupcem rodu, vyskytujiciho se v Severni Americe. Jedna se o pomerne velke hlodavce (az 450 g). Byl na nich testovan mysi tyfus, a kopulacni chovani.

Krecek bavlnikovy nebo krysa bavlnikova (Sigmodon hispidus), anglicky cotton rat, zije tak jako predesle druhy v Americe. Byva kousava a casto se u ni projevuje kanibalismus. V zajeti ma sklony k obezite a muze dosahnout az dvojnasobne hmotnosti nez v prirode. V laboratorich byla testovana na mysi tyfus a poruchy metabolismu vapniku.

Krecik dzungarsky (Phodopus sungorus) obyva stepi a lesostepi Zapadni Sibire. Velice snadno se rozmnozuje, je pomerne nesnasenlivy. Spise nez v laboratorich se chova v domacnostech jako "pet". Z dalsich druhu kreciku se casto chova Phodopus campbelli, Phodopus roborovskii, nebo podobny rod Cricetulus C. barabensis.

Krecek zlaty (Mesocricetus auratus), anglicky Gold hamster  byl objeven v roce 1893 v Syrii, ale az v roce 1930 byl v Palestine odchycen a rozmnozen. Zakratko se stal jednim z nejbezneji chovanych laboratornich hlodavcu a odtud dobyl domacnosti. Doziva se jen asi 2 - 2,5 roku. 

Krecek splhavy (Tylomys nudicaudatus), anglicky Climbing rat, je u nas temer neznamy krecek, ktery ovsem vypada jako skutecna krysa. Zije v pralesich Stredni Ameriky a v Ekvadoru. Dospeli jedinci dosahuji hmotnosti az 300 g. Zajimavy je jeho zpusob pece o mlade. Samice nestavi hnizdo, ale jeji mladata, kterych byva 1 - 4 jsou po dva az tri tydny zavesena za matciny mlecne bradavky. U techto zvirat se studuji chromozomy a nektera virova onemocneni.

Krecek beloocasy (Mystromys albicaudatus), anglicky African white-tailed rat, pochazi jak jiz nazev napovida z Afriky, kde obyva suche, piscite oblasti jizni casti kontinentu. Vyzkum se soustreduje na vyvoj spontannich nadoru a na cukrovku, kterou zvirata v zajeti casto trpi.

Tarbikomysi - (Dipodomys), anglicky kangaroo rats, patrici do celedi pytlousovitych (Heteromyidae) obyvaji polopouste Noveho sveta. Jejich zpusob zivota a vliv podobneho prostredi se podepsal i na jejich vyvoji, takze se svym vzhledem temer dokonale podobaji starosvetskym tarbikum (Jaculus). Tarbikomysi bylo vyuzito hlavne pri vyzkumu funkce ledvin a metabolismu vody v organismu.

                       Naposled jsem si nechal dva druhy, ktere se vzhledem od krys dost vzdaluji a ktere se dnes velice casto  nabizeji k prodeji. Byvaji chovani v domacnostech jako mazlicci, podobne jako morcata nebo cincily, i kdyz vhodnejsi je klecovy, ci terariovy chov.

Piskomil - podceled (Gerbillinae), anglicky Sand rat. V zajeti se chova nekolik druhu, nejcasteji Meriones unquiculatus,  Meriones libycus, nebo prislusnici rodu Psammomys, ci Gerbilus.

Osmak degu (Octodon degu), anglicky Trumpet - tailed rat, degu patri do celedi osmakovitych (Octodontidae), do podradu morcatovcu (Caviomorpha). Osmak se taky morceti nejvice podoba, ma vsak dlouhy ocas s tmavou stetkou na konci. Pochazi z Chile. Snadno se ochoci a je pritulny, proto se posledni dobou chova v domacnostech stale casteji.

                       Jak je videt, problematika laboratornich "krys" asi jeste dlouho povede k dezinformovanosti lidi. Vetsina z nich toho o hlodavcich mnoho nevi a slepe se tak spolehnou na podane, vetsinou zkreslene informace. Jako terarista bych mel totiz naprosto presne vedet co vlastne svym chovancum podavam a jestli mi hady nejaky neznamy hlodavec nepokouse. I rodice, kteri kupuji svym detem domu "nejake zviratko" by meli vedet, zda kupuji napr. mirnou krysu ryzovou, nebo agresivniho potkana. Pravdou zustava, ze z vyse jmenovanych druhu se vetsinou setkame jenom s nekolika malo druhy. Ostatni uvedeni hlodavci jsou vicemene neznami, nebot jejich chov se omezuje toliko na vedecke laboratore. Tam se take dostavaji i druhy nove objevene, mnohe ale na sve objeveni teprve cekaji.

Richard  Horcic (1990)

2 posted on 12/31/2002 6:17:36 AM PST by dighton
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]

To: bigbigbigpile; dighton
Well, geez, the place is getting overrun with vermin.


VARMINT CONG ALERT!!!

3 posted on 12/31/2002 6:19:03 AM PST by BlueLancer
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]

To: bigbigbigpile
Say bye-bye!


4 posted on 12/31/2002 6:52:02 AM PST by Admin Moderator
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]

To: Admin Moderator
LOL, love the new pic.

5 posted on 12/31/2002 7:35:41 AM PST by hellinahandcart
[ Post Reply | Private Reply | To 4 | View Replies]

To: bigbigbigpile

Hillary stands before God!


6 posted on 12/31/2002 7:38:45 AM PST by ICE-FLYER
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]

To: hellinahandcart
;)
7 posted on 12/31/2002 7:47:40 AM PST by Admin Moderator
[ Post Reply | Private Reply | To 5 | View Replies]

To: Admin Moderator
We're being overrun with trolls!


8 posted on 12/31/2002 7:54:30 AM PST by Brett66
[ Post Reply | Private Reply | To 4 | View Replies]

To: bigbigbigpile

"Thou must boweth before the Mighty Thor, and get thee gone, lest you feeleth the power of his mighty hammer!!"

9 posted on 12/31/2002 7:58:29 AM PST by mhking
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]

To: bigbigbigpile
Move "ZOT"
For Great Justice
10 posted on 12/31/2002 8:00:14 AM PST by dfwgator
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]

To: Brett66
They must be cloning them!
11 posted on 12/31/2002 8:04:44 AM PST by Admin Moderator
[ Post Reply | Private Reply | To 8 | View Replies]

To: Admin Moderator
Why was a post on the history of fascism deleted?

Granted it was posted by a demonkrat. But it does reveal more about their own party than the GOP....

12 posted on 12/31/2002 8:08:06 AM PST by DAnconia55
[ Post Reply | Private Reply | To 11 | View Replies]

To: DAnconia55
That one should have stayed up.

Would have been fun to pick apart.

13 posted on 12/31/2002 8:09:36 AM PST by DAnconia55
[ Post Reply | Private Reply | To 12 | View Replies]

To: mhking
You need a Jack Kirby Thor.
14 posted on 12/31/2002 8:14:37 AM PST by 7thson
[ Post Reply | Private Reply | To 9 | View Replies]

To: bigbigbigpile

15 posted on 12/31/2002 8:15:49 AM PST by smith288
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]

To: bigbigbigpile
Can someone explain this zot thing to me?
16 posted on 12/31/2002 8:17:56 AM PST by Vision
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]

To: 7thson
You need a Jack Kirby Thor.

Asketh and thou shalt receive. In action, even...

17 posted on 12/31/2002 8:18:51 AM PST by mhking
[ Post Reply | Private Reply | To 14 | View Replies]

To: Admin Moderator
Gee, another disruptor joins and posts rubbish on her very same "first day". Who woulda thunk it...

Good thing we don't have a 48 hour mandatory lurking period in play. < /SARCASM >

18 posted on 12/31/2002 8:19:32 AM PST by Southack
[ Post Reply | Private Reply | To 7 | View Replies]

To: 7thson
You need a Jack Kirby Thor.

As long as it isn't inked by Vince Coletta...
19 posted on 12/31/2002 8:20:00 AM PST by GodBlessRonaldReagan
[ Post Reply | Private Reply | To 14 | View Replies]

To: bigbigbigpile
How to Skin a Rat Properly




Midventral Incision -

1. Lay it on its rat
2. Pin its paw to the tray if neccesary, but it sounds gross to me
3. Most lab specimens have a small opening in the neck area, where colored latex was injected into the arteries. Lift the Posterior (this is when those anatomical terms start coming in handy so click on the underlined word to get to its definition) edge of this opening, and using a blunt probe, gently separate the underside of the skin from the muslce below. While continuing to lift, use scissors to cut the freed skin along the ventral midline.
4. Continue the lift-separate-and-cut-method in a posterior direction.
5. Stop cutting just in front of the urogenital area.
6. Extend your cut forward to the point of the jaw as well.

*Be careful to cut only the loosened skin and not underlying muscle.

Lateral Incisions -

1. Make 4 lateral incisions.
2. Make the first one along the edge of the lower jaw to the cheek and then to the top of the skull, just behind the eye.
3. The Second and third cuts are down the inside of each leg to the paws; also make a circular incision around each leg at the wrists and ankles.
4. The last lateral cut is to be done from the front of the Urogenial area, around the rear margin of the hind legs, to the top of the base of the tail.

Removing the Skin -

1. Loosen all the skin on the ventral and lateral surfaces using a blunt probe.
2. Turn the rat over and remove the entire skin from the limbs and dorsal body. (It's easier to start at the rear and work your way forward, not that I would know)

Be aware of -

-brownish tissue that adheres to the skin. These are dermal muscles that allow the animal to move its skin
-the mammary glands may appear as a band of tissue running under the nipples; this tissie mau be greatly expanded to pregnant and lactating individuals.
-saving the skin to wrap your specimen between lab periods.


20 posted on 12/31/2002 8:23:11 AM PST by RedWhiteBlue
[ Post Reply | Private Reply | To 1 | View Replies]


Navigation: use the links below to view more comments.
first 1-2021-30 next last

Disclaimer: Opinions posted on Free Republic are those of the individual posters and do not necessarily represent the opinion of Free Republic or its management. All materials posted herein are protected by copyright law and the exemption for fair use of copyrighted works.

Free Republic
Browse · Search
News/Activism
Topics · Post Article

FreeRepublic, LLC, PO BOX 9771, FRESNO, CA 93794
FreeRepublic.com is powered by software copyright 2000-2008 John Robinson