Free Republic
Browse · Search
News/Activism
Topics · Post Article

Bruine Rat
Rattus norvegicus
Bruine Rat (Rattus norvegicus)
Data lengte: 180 - 250 mm
staartlengte: 150 - 220 mm
gewicht: 150 - 400 g
Biotoop Bruine ratten houden van een biotoop met water in de buurt en veel schuilplaatsen. Ze leven niet alleen in gebouwen, maar ook op vuilstortplaatsen, in stadsriolen en langs oevers van allerlei wateren, in het bijzonder afvoerkanalen.
Voedsel De bruine rat eet vrijwel alles en gedijt vooral in voedselopslagplaatsen en op vuilstortplaatsen. De bruine rat is een wijdverbreide cultuurvolger, die voedselvoorraden bederft en aan opgeslagen goederen knaagt. Doordat ze overal aan knagen vormen bruine ratten haarden van besmetting, ook van voor de mens gevaarlijke ziekten.
Voortplanting De jongen worden naakten blind in een nest van los stro, lompen en dergelijke geboren. Een worp bestaat meestal uit circa 7 jongen, maar een groot wijfje kan er wel 11 krijgen. Onder gunstige omstandigheden kan een wijfje jaarlijks vijf worpen met in totaal 40-50 jongen grootbrengen. Elke draagtijd duurt 24 dagen. De jongen zijn na drie maanden eveneens in staat zich voort te planten. Gelukkig voor de mens worden vele jonge ratten door katten, uilen, vossen en andere roofdieren verdelgd. Jonge ratten komen na een week of drie naar buiten.
Gedrag Bruine ratten leven in ondergrondse holen, waar platgetreden paadjes naartoe leiden. Het zijn vooral nachtdieren. Ze zijn zeer achterdochtig ten opzichte van vreemde voorwerpen. Soms duurt het dagen voordat ze van lokaas eten of in een val lopen. Het zijn uitstekende zwemmers en duikers.
Kenmerken Een bruine rat heeft een ruige, grijsbruine pels, kleine, fijn behaarde oren en een dikke, geschubde staart, die altijd korter is dan het lichaam. De witte laboratoriumratten zijn een speciale kweekvorm van de bruine rat, die tam is, niet stinkt en ook niet bijt.
Aantallen De bruine rat komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en verspreidde zich via schepen en dergelijke over de gehele wereld. Door hun groot aanpassingsvermogen en snelle vermeerdering weten ze zich ondanks zware vervolging uitstekend te handhaven. De mens bestrijdt hen met speciale vergiften, die zorgen dat bun bloed niet meer stolt - er zijn echter al rattenstammen ontstaan die immuun zijn tegen dergelijke vergiften.



17 posted on 01/09/2003 5:33:04 AM PST by dighton
[ Post Reply | Private Reply | To 15 | View Replies ]


To: dighton
Rattus Americanus


Displaying worthiness value

36 posted on 01/09/2003 6:43:38 AM PST by AndrewC
[ Post Reply | Private Reply | To 17 | View Replies ]

Free Republic
Browse · Search
News/Activism
Topics · Post Article


FreeRepublic, LLC, PO BOX 9771, FRESNO, CA 93794
FreeRepublic.com is powered by software copyright 2000-2008 John Robinson